Vijf vragen over de Weesperzijdetuin

Wil je meer weten over de Weesperzijdetuin? Hierbij geven we antwoord op een aantal veelgestelde vragen. 

1.           Wat is de Weesperzijdetuin?

De Weesperzijdetuin is een ontmoetingsplek voor buurtbewoners van de Amsterdamse Weesperzijdestrook, in de vorm van een tuin. De planten die er groeien zijn veelal eetbaar voor mensen, anders voor dieren (vlinders, bijen). Je vindt onze buurttuin langs de rivier De Amstel ter hoogte van basisschool De Pinksterbloem (de 4e Montessorischool). Buurtbewoners beplanten en beheren gezamenlijk de tuineilandjes waaruit de tuin bestaat. Deze actieve bewoners zijn hiervoor aangesloten bij de Vereniging Weesperzijdetuin.

De Weesperzijdetuin is een buurttuin met veelal eetbare planten (foto Ellen Kole)

De Weesperzijdetuin is een buurttuin met veelal eetbare planten (foto Ellen Kole)

2.           Een buurttuin, wat houdt dat in?

De Weesperzijdetuin maakt onderdeel uit van de openbare ruimte (stoep) in de buurt, dus iedereen – bewoner of bezoeker – kan door de tuin wandelen of op de bankjes zitten. En vooral: genieten van dit mooie stukje stadsnatuur. Het toekennen van stukjes grond en het zaaien, planten en oogsten (plukken) is echter voorbehouden aan de leden van de Vereniging Weesperzijdetuin. Wel zijn overige buurtbewoners en geïnteresseerden van harte welkom op evenementen die de vereniging organiseert in de tuin.

3.           Kan ik ook meedoen?

Als jij een tuinonderdeel beplanten wilt kun je je aanmelden als lid van de Vereniging Weesperzijdetuin. Stuur ons een email met je contactgegevens, dan laten we weten of er een stukje tuin vrij is waar je kunt beginnen, en met wie je zult samenwerken. In principe staat lidmaatschap open voor mensen uit de Weesperzijdestrook, tussen Ruyschstraat en Grensstraat, maar woon je er iets buiten dan valt daar over te praten. De contributie is voorlopig vastgesteld op 2,50 euro per maand (1,50 euro voor jeugdleden).

4.           Hoe steun ik de Weesperzijdetuin?

Als je niet wilt tuinieren maar toch onze tuin wilt steunen dan is dat mogelijk door Vriend van de Weesperzijdetuin te worden (stuur ons hiervoor een mailtje). Voor 10 euro per jaar (of meer) help je de vereniging het budget bij elkaar te krijgen om de tuin blijvend mooi te houden. Ook willen we er af en toe een evenement organiseren – waarvoor je als Vriend vanzelfsprekend wordt uitgenodigd. Daarnaast word je op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen rond de tuin. Af en toe is steun in natura (waterverstrekking, hulp bij klussen) ook welkom; laat het ons weten als je iets voor ons kunt betekenen.

Het Spiraal-eiland heeft een klein vijvertje met visjes (foto Ellen Kole)

Het Spiraal-eiland heeft een klein vijvertje met visjes (foto Ellen Kole)

5.          Wat is het verschil tussen lidmaatschap en Vriendschap? 

Aan het lidmaatschap zijn rechten verbonden die niet gelden voor Vrienden van de Weesperzijdetuin. Zo worden alleen leden uitgenodigd op de Algemene Leden Vergadering van de vereniging, waar zij kunnen stemmen bij beslissingen die de tuin aangaan. Ook hebben alleen de leden recht op tuinieren. Daar staat tegenover dat leden ook verplichtingen hebben, zoals het betalen van contributie en het onderhouden van hun tuineilandjes. Ze ontvangen hiervoor het Huishoudelijk Reglement van de vereniging, waarin ook de afspraken met de buurt vastgelegd zijn.

Mijn vraag staat hier niet bij, wat nu?

Blijf niet rondlopen met vragen maar stel ze ons. We helpen je graag. Hiervoor kun je ons algemene emailadres gebruiken.